ΑνακοινώσειςΕθελοντισμόςΟι δράσεις μας

ΤΡΙΤΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024: ΗΜΕΡΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΟ 5ο ΓΕΛ

Με ιδιαίτερη/ χαρά σας προσκαλούμε στην πρώτη εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιείται στο 5ο ΓΕΛ Ηρακλείου,  με πρωτοβουλία της παιδαγωγικής ομάδας Σχεδίου Εrasmus+ ΚΑ122 “ Volunteering begins at School”  σε συνεργασία με τον Εθελοντικό Σύλλογο «Αιματοκρήτης».

Λίγα λόγια για τους διοργανωτές φορείς

  • Ο «Αιματοκρήτης» www.aimatocritis.gr είναι ένας εθελοντικός φορέας με έδρα το Ηράκλειο που αναπτύσσει πρότυπο πρόγραμμα τακτικών αιμοδοσιών και ενημερωτικής καμπάνιας σε σχολεία, πανεπιστήμια και ευρύ κοινό. Έχει βραβευτεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποτελεί τον μεγαλύτερο σύλλογο αιμοδοτών στη χώρα, χωρίς διαχείριση αίματος.

  • Παιδαγωγική Ομάδα  Σχεδίου Εrasmus+ ΚΑ122 “ Volunteering begins at School” 

Η Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό συμμετοχής στον εθελοντισμό,  κατατάσσεται χαμηλά στη λίστα των κρατών της Ευρώπης, καθώς, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, λιγότερο από το 10% των πολιτών της εντάσσουν εθελοντικές δράσεις στην καθημερινότητά τους.

 Καταλυτικό ρόλο στην προώθησή του εθελοντισμού μπορεί να παίξει το σχολείο. Εξάλλου,  ένα σχολείο που προωθεί εθελοντικές δράσεις παρέχει  ταυτόχρονα πολυσχιδή εκπαίδευση  σχετική  με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, τη  διαπολιτισμικότητα  και συμβάλλει  στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

Στόχος του Σχεδίου μας η αναγνώριση της σημασίας του εθελοντισμού και των αξιών του τόσο για την κοινωνία όσο και τον ίδιο τον εθελοντή, η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των μαθητών/τριών μας για ενασχόληση με εθελοντικές δραστηριότητες και το άνοιγμα του Σχολείου προς την τοπική και ευρύτερη κοινωνία

ΑΦΙΣΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

        Σημαντικές πληροφορίες ως προς την αιμοδοσία…

Ποιος μπορεί να δώσει αίμα και τι προετοιμασία χρειάζεται;

  • Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 17-65 ετών που ζυγίζουν πάνω από 50 κιλά και αισθάνονται καλά την ημέρα της αιμοδοσίας.
  • Πρέπει να έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να μην έχετε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.
  • Να έχετε πάρει ελαφρύ πρωινό πριν την αιμοδοσία.
  • Δεν χρειάζεται να παραλείψετε τη χρόνια φαρμακευτική σας αγωγή πριν την αιμοδοσία.

Τι έγγραφα χρειάζονται:

  • Χρειάζεται να έχετε μαζί σας το ΑΜΚΑ σας και την αστυνομική σας ταυτότητα (εάν δεν έχετε ήδη κάρτα αιμοδότη).
  • Για τους μαθητές που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους χρειάζεται υπογεγραμμένη υπεύθυνη δήλωση από γονέα (μέσω gov).  https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/psephiaka-eggrapha-gov-gr/ekdose-upeuthunes-deloses
  • Δεν χρειάζεται να προσκομίσετε προηγούμενες αιματολογικές εξετάσεις

Ποια είναι η διαδικασία και πόσο χρόνος θα απαιτηθείl;

Οι αιμοληψίες θα πραγματοποιηθούν μέσα στην κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Κέντρου Αίματος Βενιζέλειου Νοσοκομείου, που είναι στελεχωμένη με έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Παράλληλα, εθελοντές ιατροί και εξειδικευμένα μέλη του «Αιματοκρήτη» θα είναι εκεί για να σας καθοδηγήσουν και να σας ενημερώσουν για ό, τι χρειαστείτε κατά τη διαδικασία εγγραφής.

Ως αιμοδότης θα συμπληρώσετε μια κάρτα ιστορικού και ο γιατρός της αιμοδοσίας, μετά από μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του αιματοκρίτη σας, θα σας ενημερώσει εκείνη τη στιγμή αν επιτρέπετε να δώσετε αίμα.

Η αιμοληψία είναι απλή, ανώδυνη και ασφαλής αφού όλα τα υλικά είναι αποστειρωμένα και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη. Στις αιμοδοσίες τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Η αιμοληψία αυτή καθαυτή διαρκεί περίπου 5-6 λεπτά και η όλη διαδικασία περίπου μισή ώρα.

Τι δικαιώματα έχω ως αιμοδότης;

  • Η μονάδα που θα προσφέρεται θα διατεθεί σε ασθενείς στο νοσοκομείο. Θα καταχωρηθεί αυτόματα στον ατομικό σας λογαριασμό του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών. Σε περίπτωση που στο μέλλον χρειαστείτε αίμα εσείς ή οικείο σας πρόσωπο μπορείτε να μεταφέρετε τηλεφωνικά την μονάδα για να καλυφθεί η ανάγκη σε επικοινωνία με το νοσοκομείο. (Τηλ. 2810 214 302).
  • Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε την αιμοδοσία μια φορά το χρόνο για προληπτικό αιματολογικό έλεγχο.

Πως μπορώ να ενημερωθώ περισσότερο;

Κάθε εβδομάδα (συνήθως Πέμπτη και Κυριακή στις 20:00) διενεργούνται

on line ενημερώσεις για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στην αιμοδοσία. Μπορείτε να βρείτε σχετικές οδηγίες στη σελίδα και τα social media του Αιματοκρήτη.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με την αιμοδοσία μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τον «Αιματοκρήτη» στα τηλ. 6978-247010, 2810 239 773 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.aimatocritis.gr

Σας ευχαριστούμε και σας περιμένουμε!