Ιστορικό του Σχολείου

Το σημερινό 5ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου αποτελεί μετεξέλιξη του 3ου Γυμνασίου Θηλέων, που, από το 1972 μέχρι το 1979. στεγαζόταν στο κτήριο της οδού Δημοκρατίας . Το σχολικό έτος 1979 – 1980 μετατρέπεται σε μεικτό Λύκειο, μετονομάζεται σε 5ο και μεταφέρεται στο σχολικό συγκρότημα του Καπετανάκειου. Ως  5ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου λειτουργεί μέχρι το 1997. Από το επόμενο σχολικό έτος μετονομάζεται σε 5ο Ενιαίο Λύκειο Ηρακλείου. Ως Ενιαίο Λύκειο εξακολουθεί να στεγάζεται στο κτήριο του Καπετανάκειου, εναλλάσσοντας την πρωινή με την απογευματινή βάρδια με το 1ο Ενιαίο Λύκειο Ηρακλείου. Τον Οκτώβριο του 1999 μεταστεγάζεται στα Εργαστήρια του ΣΕΚ στην περιοχή των Πατελών. Η μετακίνηση αυτή αλλάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη σύσταση του μαθητικού του δυναμικού. Ο αριθμός των μαθητών σταδιακά μειώνεται, καθώς  το Σχολείο απομακρύνεται από τα Γυμνάσια που έως τότε αντλεί το μαθητικό του δυναμικό. Τη δυσμενή αυτή εξέλιξη επιτείνει το γεγονός ότι το Σχολείο φιλοξενείται και πάλι σε κτήριο που δεν του ανήκει.

IMG_20160119_102038

Κατά το σχολικό έτος 2003-2004, σύσσωμη η εκπαιδευτική του κοινότητα – καθηγητές/τριες, μαθητές/τριες, γονείς,  εκτιμώντας ότι η  μεταστέγαση του Σχολείου σε δικό του κτήριο θα έλυνε το πρόβλημα, διεκδικεί, με μεγάλους και πολύμηνους αγώνες, τη μεταφορά του στο νεόδμητο κτήριο της οδού Λ. Σκεπετζή 31 στην Κηπούπολη. Έτσι, στις αρχές του 2004 μεταφέρεται στο δικό κτήριο, όπου και συστεγάζεται μέχρι σήμερα με το 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ηρακλείου. Το 2006 μετατρέπεται πάλι σε 5ο Γενικό Λύκειο.

Έκτοτε τα προβλήματα που δημιούργησαν οι συνεχείς μεταστεγάσεις του Σχολείου ξεπεράστηκαν με την  αγαστή συνεργασία και προσπάθεια όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σήμερα το Σχολείο έχει ανακτήσει την αίγλη που είχε κερδίσει για δεκαετίες στο Ηράκλειο και δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο.

featured-image-01

Το σημερινό σχολικό συγκρότημα διαθέτει  Γραφείο Διευθυντή,  Γραφείο Υποδιευθυντών, 2 Γραφεία Εκπαιδευτικών, 18 Αίθουσες Διδασκαλίας, 2 Εργαστήρια ΤΠΕ, 1 Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών , Αίθουσα Συσκέψεων,  Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Κυλικείο, και προαύλιο χώρο με εγκαταστάσεις βόλευ, μπάσκετ και ποδοσφαίρου.

Το Σχολείο αριθμεί πάνω από 400 μαθητές/τριες και παρουσιάζει υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Παράλληλα, συμμετέχει σε ποικίλα Ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, διαθέτει θεατρική ομάδα με παράδοση εξαιρετικών παραστάσεων στο μαθητικό φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου, αθλητικές ομάδες με σημαντικές επιδόσεις στον χώρο του σχολικού αθλητισμού, βραβευμένη έντυπη σχολική εφημερίδα που επανεκδίδεται τα δύο τελευταία χρόνια σε ηλεκτρονική μορφή. Παράλληλα, συνεργάζεται με ποικίλους φορείς και συμμετέχει ενεργά σε εθελοντικές δραστηριότητες.

Το έμβλημα του σχολείου.

Το έμβλημα του σχολείου απεικονίζει μια κουκουβάγια (γλαύξ) με φόντο τον Δίσκο της Φαιστού.

Μέσω αυτού επιδιώκεται να δηλωθεί η στοχοθεσία του Σχολείου , η απόκτηση γνώσης, σοφίας, επιτυχίας – καθώς η γλαύξ ήταν ένα από τα σύμβολα της θεάς Αθηνάς, σηματοδοτώντας τη σοφία της. Η παρουσία της ήταν καλό σημάδι, καλός οιωνός, για τους αρχαίους Αθηναίους. Επιπλέον, η επιλογή του δίσκου της Φαιστού –ενός από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα του 17ου αι. π.Χ από τη μινωϊκή πόλη της Φαιστού στη νότια Κρήτη – αποδίδει τα γεωγραφικά και ιστορικά χαρακτηριστικά του νησιού αλλά και του νομού ειδικότερα, όπου βρίσκεται το Σχολείο.